De Amerikaanse vierspanrijder Chester Weber heeft Riant dit seizoen als zijn Europese uitvalsbasis. Om Chester beter te leren kennen en zijn ambities te vernemen heeft HippoEvent hem onlangs geïnterviewd. Het hele interview lees je hieronder.  

Je begon met het winnen van je eerste twee wedstrijden van dit seizoen. Wat zijn je grote doelen voor dit jaar?

‘We hadden een succesvolle start van het seizoen 2018 met de overwinningen op het CAI 2* Palm Tree CDE, Florida -het Amerikaans kampioenschap- en in Tryon het WEG Test Event. We willen altijd excelleren op het Amerikaans kampioenschap; dat is in maart gelukt! Verder wil ik altijd goed presteren in Aken en we gaan proberen om onze topvorm te bereiken tijdens de WK in Tryon.’

 Je reed mee in het FEI World Equestrian Games™ Test Event in Tryon. Daar won je. Wat is je conclusie? Wat kunnen we verwachten in september?

Ik ben ervan overtuigd dat Tryon International Equestrian Center een locatie is met eindeloze mogelijkheden. We konden nog niet in de wedstrijdpiste voor de dressuur en de vaardigheid, maar als ik zag wat er gebouwd wordt… Het ziet er goed uit. De organisatie had veel vragen over de bodem van het marathontraject, maar we reden over een voormalig golfterrein en dat was geweldig. Ik denk dat de hindernissen nog op de juiste manier geplaatst moeten worden, maar als ze zich daar van de zomer op toeleggen, zijn die prima als de WK plaatsvindt . En wat betreft het Amerikaanse team denk ik dat we zeker medaillekansen hebben. Ik weet niet wie daar in gaan komen, maar als het een beetje meezit moet het kunnen. We waren immers vierde op de laatste WEG. De Nederlanders en de Duiters zullen domineren, maar wij gaan zeker ons best doen.’

 Waar heb je je in de training voor dit seizoen op gefocust?

‘Ik heb het aantal wedstrijdpaarden uitgebreid. We hebben nu echt 8 of 9 goede wedstrijdpaarden. Op het WEG test-event reed ik met wat ik mijn ‘B-team’ noem, maar ik was dik tevreden hoe ze presteerden. Ik heb ook nog een aantal jonge paarden die nu nog in België zijn. Na de WEG zal ik er daar waarschijnlijk eentje van in het wedstrijdspan gaan inpassen.’

Nu begint jouw wedstrijdseizoen in Europa. Hoe ziet je planning eruit? En wanneer zijn je paarden over gekomen?

‘Donderdag 3 mei zijn er acht paarden vertrokken van Live Oak Combined Driving in Ocala, Florida en overgebracht naar Miami airport. We vlogen van Miami, Florida naar Amsterdam. Ons team heeft haar Europese basis in Beekbergen (NL). Vijf paarden zijn vervolgens op maandag 6 mei weer ingeladen in de vrachtwagen om over te varen naar Engeland voor de voorbereiding op de wedstrijd in Windsor.’

‘Op het rijtuig met..’ Enkele korte vragen

Kun je het moment noemen waarop je verliefd werd op paarden?

‘Ik ben met paarden opgegroeid. Maar het was waarschijnlijk toen ik als kind op de Royal Windsor Fair of de Wisconsin State Fair meedeed.’

Waarom mensport?

‘Mijn zus reed hunters en springpaarden, mijn broer speelde polo en mijn familie had Clydesdales. Daarmee men je. Ik rolde erin en groeide door naar het vierspan rijden, wat de Formule I is.’

Wat vind jij de mooie dingen in de mensport?

‘Als vier paarden harmonieus samenwerken beleef je zoiets als levende poëzie. Als menner voel ik me de dirigent van een bijzonder orkest.’

Neem ons eens mee in een dag uit je dagelijks leven.

‘Thuis in Ocala begin ik meestal om 6 uur in de sportschool. Daar ontmoet ik dan mijn zakenpartner en bespreken we de zaken rond onze gezamenlijke uitvaartonderneming. Daarna ben ik rond 8 uur op stal en ga ik paarden trainen tot ongeveer kwart over twaalf. De middag is dan voor administratie, kantoorwerk en vergaderingen.’

Succes is geen perpetuum mobile. Mensport= paarden + rijders + fans + FEI officials +sponsors + media + wat nog meer? Zonder energie erin te stoppen zal de sport niet ontwikkelen. Waar zie jij mogelijkheden tot verbetering?

De FEI wereldbeker indoor is een manier om onze sport bij het publiek te brengen. Vergelijk het maar met de Global Champions Tour en de Longines Masters in de springsport; zij brachten de springsport naar de stad. Ik denk dat voor de mensport net zo iets nodig is. We moeten onze sport meer onder de aandacht brengen en daarvoor grotere paardensportevenementen gebruiken in het centrum van de steden.’

Wat zijn nu de uitdagingen waar de mensport voor staat?

‘In de tachtiger jaren toen mensen als prins Philip reden was het een sport voor de welgestelde liefhebbers. Nu is het een andere kant op gegaan. De uitdaging is dat de sport op topniveau veel te duur is geworden voor amateurs, vooral bij de vierspannen.’

 

Chester persoonlijk:

Welke interesses heb je naast je werk en de paardensport?

‘Persoonlijke ontwikkeling, team building, koken, skieën en hardlopen.’

Heb je een levensmotto?

‘Winnaars trainen, verliezers klagen’

Wat eet je als ontbijt op de dag van de marathon?

‘Elke dag bestaat mijn ontbijt uit 2 halfhard gekookte eieren en een proteïneshake.’

Wat doe je in de laatste vijf minuten voordat je start?

‘Gewoonlijk zit ik dan te wachten op de starter en kijk ik naar mijn leidsels en de uitrusting. Maar in de vijf minuten voordat ik op de koets stap trek ik me graag even terug om te liggen, mijn ogen te sluiten en te focussen op wat er gaat gebeuren.’

Kort en bondig

 Paarden in 3 woorden

‘Majestueus, spirit, excellent’

Waar kun je naast paarden niet zonder?

‘IJsjes’

Paardensport… wat betekent dat voor jou?

‘Het is mijn carrière, mijn leven, mijn passie.’

Paarden en jonge mensen?

‘Paarden leren mensen van alle leeftijden nederigheid, discipline en levenskunst.’

Mensport 2020?

‘Het zou geweldig zijn als er zo iets zou zijn als de FEI wereldbeker in steden en parken. We moeten doorgaan met het vinden van een manier om onze sport bij het grote publiek te krijgen.’

Tekst en foto’s HippoEvent.at