BEEKBERGEN – Mieke van Tergouw heeft haar top tweespan spaarden verkocht aan de Amerikaanse vierspanrijder Jim Fairclough. De 11-jarige-Rolex (v. Scandic) en de 15-jarige Lord (v. Lord Sinclair) zijn inmiddels onder begeleiding van  hun vaste groom Mirjam Heidema gearriveerd op de Top Brass Farm van Fairclough in de USA.

Fairclough is al meer dan 30 jaar op topniveau actief in de Amerikaanse  vierspansport. Hij was diverse malen nationaal kampioen, maakte deel uit van het zilver winnende Amerikaanse vierspanteam op de Wereldruiterspelen in Kentucky en won teambrons op het WK in Riesenbeck het jaar daarna. Hij gaat het tweespan paarden van Tergouw toevoegen aan zijn vierspan en wil gaan toewerken richting het WK dat deze zomer in Breda plaatsvindt. Naast het feit dat Fairclough individueel zijn vierspan wil verbeteren, wil hij graag zijn steentje bijdragen aan het Amerikaanse team.

MIeke van TergouwHet was een moeilijke beslissing voor Van Tergouw om haar eigen tweespan te verkopen. Meerdere redenen deden haar echter tot verkoop overgaan. Naast het feit dat de eigenaresse van Riant Equestrian Centre in Beekbergen veel tijd besteed aan het zowel in binnen-als buitenland  begeleiden en coachen van menners en de aan- en verkoop van goede menpaarden, neemt ook het vastgoed object  Riant Residences dat volop in ontwikkeling is, veel tijd in beslag. Daarnaast heeft de voormalig wereldkampioene zelf al een periode geen wedstrijden gereden. “ Ik heb op hoog niveau met dit tweespan gereden. Van Tergouw: “Alhoewel ik op alle vlakken gepassioneerd in de menport actief ben , heb ik de afgelopen jaren het plezier in het zelf rijden van wedstrijden verloren. Ik ben het niet eens met het topsportbeleid van de mensport in Nederland en het is zonde om zo’n goed tweespan te laten staan. De doorslag was, dat ik zag dat Lord enorm genoot in het vierspan. Collega-menner Koos de Ronde heeft er een vierspanproef mee gereden bij mij in Beekbergen en wilde het vierspan bij wijze van spreken zo mee naar Windsor nemen. “Ik heb een enorme band met deze paarden en vind het geweldig dat Fairclough deze zomer Riant als uitvalsbasis gaat gebruiken om wedstrijden in Europa te rijden. Ik blijf de paarden dus wel begeleiden. Ook is de stal van Fairclough, de Top Brass Farmin de USA,  fantastisch. De paarden staan daar op een topplek met een uitstekende verzorging.” Naast het eigen tweespan  van Van Tergouw vlogen er nog twee andere paarden mee naar Amerika. Riant Equestrian Centre verkocht deze paarden aan  Paul Maye van Team Harmony, aan wie vorig jaar het complete vierspan van Edwin Spek werd verkocht.

Het wil overigens niet zeggen dat Van Tergouw niet meer zelf gaat mennen: “Het is geen definitieve stop. Wie weet dat ik in de toekomst wel weer zelf aan wedstrijden ga deelnemen. Maar eerst moet er iets veranderen binnen de Nederlandse men(top)sport. Ik wil daar ook graag met een club mensen de schouders onder zetten en hier aan meewerken.”

Van Tergouw leeft voor de mensport. Ze begeleidt veel menners, verkoopt en traint veel paarden en heeft met name veel passie in het begeleiden van de jeugd naar wereldniveau. Van Tergouw levert een visitekaartje af door keer op keer met haar team van Riant Stables goede paarden op te leiden en te verkopen aan de top. Zo hebben topmenners als IJsbrand Chardon, Boyd Exell en Chester Weber en Martin Hölle en vele andere top- en recreatiemenners paarden uit de Riant stallen in hun span lopen. “De sport naar een hoger plan tillen in de hele breedte. Dat is mijn passie!”, sluit Van Tergouw af.